Det kan være svært at vælge den rigtige ejendomsmægler. Her får du vores bud på 7 afgørende faktorer når du skal vælge den rigtige mægler.
Valg af ejendomsmægler er afgørende for et godt resultat.
Hvis du ønsker at sælge din bolig med hjælp fra en ejendomsmægler, er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser, inden du vælger en mægler og sætter boligen til salg.
Her er 7 gode råd til at hjælpe dig i gang.
Et af de bedste værktøjer til at pejle dig ind på, hvilken ejendomsmægler du skal vælge, er ved at vælge en online ejendomsmægler.
Årsagen er meget simpel – 95% af samtlige handler sker online.
Fokus bør derfor være online og ikke fysiske kontorer. En online mægler har alle resourcer 100% rettet mod internettet og dette kommer dig som sælger til gode i sidste ende.
LÆS OGSÅ: SælgBolig´s sælgerguide
En god ejendomsmægler kan dække over mange faktorer. Lidt ligesom en god advokat.
En dygtig advokat kan ikke dække over alle specialer og det kan en dygtig ejendomsmægler heller ikke.
Sælger din bolig nærmest sig selv kan du i realiteten nøjes med at fokuserer på Boligsiden.dk, udbudsprisen på boligen samt størrelsen på dit salær – og alternativt vælge at sælge selv?
Skal din bolig have lidt hjælp eller en lidt højere udbudspris – kan det være fornuftigt at tænke strategisk og vælge en mægler med speciale indenfor digital markedsføring. Dette alene fordi din mægler idag møder dine kunder på nettet og uden de rette kompetencer i digital markedsføring kan det både koste dig unødig megen tid og i sidste ende også blive meget dyrt.
Grundig research omkring pris niveauet på din ejendom kombineret med strategisk implementing af dine behov og ønsker vil give dig det bedste resultat og i mange tilfælde også det resultat med det største rådighedsbeløb!
HUSK på: Alle mæglere konkurrere på hvem som tør sætte udbudsprisen højest og ikke mest realistisk!
Vælg ikke kun ud fra, hvem der sætter den højeste salgspris, for en høj vurdering er ikke nødvendigvis lig med en høj salgspris, da mæglerens vurdering kun er vejledende.
Brug din mavefornemmelse og mærk jeres kemi, når du mødes med ejendomsmægleren, hvor I bl.a. taler om, hvad en formidlingsaftale vil omfatte, den forventede salgspris, salær, og om mægleren evt. har en strategi for salget. Vælg den ejendomsmægler, du har størst tillid til – og sørg for at få tilbuddet på skrift.
For at få solgt boligen hurtigt til den vurderede pris har nogle mæglere en ordning, hvor sælgeren kan betale en særlig bonus til ejendomsmægleren. Reflektér over, om en sådan bonus er en reel fordel for dig, eller om den bare er ekstra løn for det, ejendomsmægleren jo er ansat til at gøre.
Nogle mæglere lokker også med en gave – fx et fladskærms-tv. Overvej, om du i stedet skal forhandle om et nedslag i salæret, der måske svarer til gavens værdi.
LÆS OGSÅ: Selvsalg med ejendomsmægler
Når du sælger din bolig, skal du fremvise en del offentlige dokumenter, som ejendomsmægleren som regel skaffer. Men du kan måske spare lidt af udgiften til mægleren ved selv at finde dokumenterne (der er forskellige alt efter, om du sælger et hus eller en lejlighed):
Du kan også spare penge ved selv at stå for at vise din bolig frem til interesserede købere. Sørg for at få det skrevet ind i formidlingsaftalen, hvis du ønsker at gøre noget selv.
Spørg ind til, hvad du får for pengene, og hvad de konkrete ydelser dækker over. Der er en række obligatoriske ydelser, mæglerne skal udføre (se faktaboks om ejendomsmæglerens opgaver), og derudover en masse tillægsydelser, som varierer fra mægler til mægler. Husk, at pris og kvalitet ikke altid hænger sammen.
Få klarlagt:
Sørg for, at mægleren skriver alt ind i jeres formidlingsaftale. Vær også opmærksom på, hvor lang bindingsperioden er, hvilket ifølge lovgivningen maksimalt kan være et halvt år.
Forsøg at forhandle salæret til ejendomsmægleren ned, hvilket især er muligt, når markedet er presset. Brug evt. dine indhentede tilbud i forhandlingen.
Et typisk ejendomsmæglersalær ligger på 50.000-100.000 kr.,, og et nedslag på 15-50 % er ikke urealistisk (men kan variere fra område til område). Hvis ikke du kan forhandle om salærbeløbet, forsøg da at få nogle andre ting med som en større fotopakke eller flere annonceringer af din bolig.
Ejendomsmægleren skal give uvildig rådgivning og må derfor ikke fungere som rådgiver for både køber og sælger i samme handel. Endvidere skal en ejendomsmægler leve op til god ejendomsmæglerskik – der er en præcisering af de regler, som gælder i henhold til Lov om omsætning af fast ejendom.